Ünlü bilgisayar bilimcisi Ray Kurzweil, 2030 yılında “ölümsüzlüğü” bulabileceğimizi söylüyor…

· Yazar: Hüseyin caliskan

Ünlü bilgisayar bilimcisi Ray Kurzweil, 2030 yılında “ölümsüzlüğü” bulabileceğimizi söylüyor…

PC bilimcisi ve fütürist Ray Kurzweil, insanlığın ölümsüzlüğe ulaşacağı ve suni zekanın (AI) tekilliğe kavuşacağı zamanı tahmin eden hususi süre çizelgeleri hazırladı. Eğer tahminleri doğru çıkarsa, sonsuza dek yaşama şansınız için önümüzdeki yedi seneyi atlamanız kafi olabilir.

Kurzweil, 1990’da bir bilgisayarın 2000 senesine kadar insan dünya satranç şampiyonlarını yeneceğini doğru bir halde tahmin etmesi, taşınabilir bilgisayarların ve akıllı Android cep telefonlarının yükselişi, daha çok kablosuz teknolojiye geçiş ve webin çok büyük yükselişi belli olmadan evvel yükseleceğini öngörmesi ile teknoloji hakkında tahminlerde bulunma mevzusunda makul bir geçmişe haiz.

2010 senesinde, nasıl ilerlediklerini müşahade etmek için 20 sene evvel yapmış olduğu tahminleri de gözden geçirdi. O incelemede, 1990’da 2010’a giden yıllarla ilgili yapmış olduğu 147 tahminden 115’inin “bir bütün olarak doğru” bulunduğunu, öteki 12’sinin en gerekli olarak doğru bulunduğunu ve yalnızca 3’ünün bir bütün olarak yanlış bulunduğunu söylemiş oldu. Elbet, 2009 senesine kadar sürücüsü olmayan araçların kullanımda olacağı şeklinde çeşitli tahminleri pek doğru değildi.

Bundan dolayı, ölümsüzlük iddiaları yürekli olsa da (ve yanlış olma ihtimali son derece yüksek görünse de), bir bütün olarak göz ardı edilmemeli. Kurzweil bir süredir bunun şeklinde yürekli tahminlerde bulunmakta ve başlangıçta belirlediği tarihlere son derece yakın bir halde tahminleri gerçekleşiyor.

Kurzweil, 2017’de Fütürizm’e “2029, bir suni zekanın geçerli bir Turing testini geçeceği ve bundan dolayı insan zekası seviyelerine ulaşacağı için tahmin ettiğim tutarlı eski dönem” demişti ve devam etmişti: “Etkin zekamızı, yarattığımız zekayla birleşerek milyarlarca katına çıkaracağımız ‘Tekillik’ için 2045 tarihini belirliyorum.

2030 senesinde her önüne gelen ölümsüz olabilir

Ölümsüzlük penceresinden Kurzweil, 2030 senesine kadar “insan ömür beklentisinin” geçen “her senede bir seneden çok” uzatabileceğimize inanıyor. Bunun bir kısmı (15 sene sonrasında tekilliğe doğru ilerleme) nanobotların kan dolaşımımızda akması, onarımlar yapması ve beynimizi buluta aktarmamız ile gerçekleşecek. Bu ortaya çıktığında, anılarımızı yedeklemenin yanında ayrıca direkt beynimizden videolar (ya da e-posta) gönderebileceğiz.

Kurzweil’in fikrine göre, tekillik korkulacak bir şey değil, insanları iyileştirecek ve sonunda bizi “tanrısal” meydana getirecek bir şey. 2015 yılındaki açıklamasında “Daha gülünç olacağız. Daha seksi olacağız. Şefkatli duyguları ifade etmede daha iyi olacağız” demişti ve eklemişti: “İki saniyeliğine 10.000 bilgisayara erişmek istersem, bunu kablosuz olarak yapabilirim ve [hesaplama gücüm] bulutta kendisini on bin kat çoğaltır. Neokorteksimiz ile bunu yapacağız.

Nanobotlar, ilaç yüklerini beyin tümörlerine iletmek için kullanıldı, sadece önümüzdeki birkaç sene içinde mühim ilerlemeler gerçekleşmediği takdirde yedi sene içinde bu noktaya nasıl ulaşabileceğimizi müşahade etmek güç. Beyin-bilgisayar arayüzleri, felçli hastaların zihinlerini kullanarak cümleleri heceleyebilmeleri ve maymunların (nihayet) Pong oynayabilmesiyle mühim seviyede ilerleme gösterdi.

Sadece Kurzweil’in tanımladığı şeklinde, insan-yapay zeka etkileşimlerinin muazzam bir şekilde standart bir halde gerçekleştiği gelecekten oldukça ırak gözüküyoruz. Haklı olup olmadığını yalnız süre gösterecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The maximum upload file size: 256 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here