Pisa Kulesi’nin eğimi düzeltiliyor… – CHIP Online

Pisa Kulesi’nin eğimi düzeltiliyor… – CHIP Online

İtalya’daki meşhur Pisa Kulesi, kuleyi ayakta tutuyor ya da ona dayanıyormuş benzer biçimde poz vererek resim çektiren yüzlerce hatta binlerce gezgin tarafınca her sene ziyaret ediliyor. Bu fotoğraflar bundan böyle bir klasik olsa da, kulenin eğimi onlarca senedir mühendisler ve tarihçiler için bir kaygı deposu olabilmektedir.

Kısa bir süre evvel meydana getirilen bir araştırma ise, İtalya’daki bu eğik çan kulesinin, stabilizasyon emekleri olanakları sayesinde istikrarlı bir halde dikleşmeye başladığını gösterdi.

REKLAM ALANI

11 senelik bir stabilizasyon projesi, kulenin eğimini 2001 senesine kadar ortalama 40 santimetre azalttı ve o zamandan bu yana geçen 21 senede kule 4 santimetre daha düzeldi.

nihayet emek verme, tahminlerinin doğru olup olmadığını müşahade etmek için koruma organizasyonu Opera Primaziale della Pisana (OPA) tarafınca finanse edildi.

Orta Devir’daki deniz cumhuriyeti Pisa’nın gücünün bir simgesi olan ortaçağ çan kulesi, 1280’den bu yana bölgeyi vuran minimum dört şiddetli depremden hasar görmeden kurtulmayı başardı. 2018’de meydana getirilen bir araştırma, kulenin bu şiddetli sarsıntılardan eğimine neden olan en gerekli toprağının yumuşaklığı olanakları sayesinde kurtulduğunu buldu.

Teoriler, 57 metrelik kulenin 1173’te süregelen inşaattan sonrasında batmaya başladığını öneriyor. Bunun sebebi, yalnızca üç metre derinliğinde ve sıska, dengesiz bir zemine yerleştirilmiş bir temele oturtulduğu kusurlu bir tasarım.

Temelin altındaki toprak cenup tarafında daha yumuşaktı ve bu da eğime niçin oldu. Bundan dolayı sekiz kat inşa edilirken, bir taraftaki katları diğerinden daha kısa inşa edilerek bu eğim telafi edilmeye çalışıldı ve bu da eğilirken bununla beraber bükülmesine niçin oldu.

İnşaat, Pisa ile Cenova, Lucca ve Floransa arasındaki farklı savaşlar sebebiyle 1319’a kadar tamamlanmadı, sadece bu duraklamalar, kulenin alttaki toprağa yerleşmesi için daha çok vakit verdi.

1990’a geldiğimizde, kule hâlâ 5,5° güneye doğru eğiliyordu ve yıkılacağı korkusuyla halka kapatılmıştı.

Yapıyı düzeltmek için birkaç değişik başarısız tecrübe etme yapıldıktan sonrasında, mühendisler “toprak çıkarmayı” denemeye karar verdiler. Yapıyı dik bir konuma çekmek için çelik kablolar kullanmadan evvel kulenin şimal tarafının altından iki kamyon dolusu toprak kazılarak çıkartıldı.

Bu etkili olsa da ekip, şimal tarafının altındaki su tablası daha yüksek olduğundan, kış ayları yağmurlar esnasında binanın daha çok eğildiğini ayrım etti. Bundan dolayı, suyun kuyulara akabilmesi ve temeli durağan(durgun) tutabilmesi için kanalizasyon kazmaları da gerekiyordu.

Proje 2001 senesinde kule 38 santimetre doğrusu 0,5° düzleştirilerek tamamlandı ve o zamandan beri kendini düzeltmeye devam ediyor. ANSA’ya bakılırsa uzmanlar, 2005 senesinde meydana getirilen bir sıhhat kontrolünde bunun önümüzdeki 300 sene süresince güvenli olacağını söylediler.

2013 senesinde başka bir denetim, meşhur İtalyan yapısının 2001’den bu yana dikey olarak ortalama 2,5 santimetre düzleştiğini gösterdi.

2018’de OPA tarafınca kulenin 2001’den bu yana ne kadar düzleştiğini ölçmek için başka bir araştırma daha yapılmış oldu ve 4 santimetre düzeldiği bulunmuş oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ