Japonya’nın ada sayısı ikiye katlandı

Japonya’nın resmi ada sayısı, yeni bir tekrardan sayım olanakları sayesinde iki katından çok artabilir. “Mevzuya aşina bir kaynak” Kyodo News’e yapmış olduğu açıklamada sayının 6.852’den 14.125’e çıkacağını, sadece nihayet ayarlamaların resmi olarak açıklanan sayıyı birazcık değişik kılabileceğini söylemiş oldu.
Tekrardan sayım, 2021 parlamento oturumunda bir milletvekilinin “adaların sayısının doğru bir halde anlaşılmasının ulusal çıkarlarla ilgili mühim bir yönetimsel sorun olduğu” yönündeki açıklamasından sonrasında yerine getirildi. Verilerin, 1869 senesinde kurulan ve ülkeyi araştıran ve haritalandıran bir kuruluş olan Japonya Jeo-uzamsal Informasyon Kurumu‘ndan (GSI) geleceği bildiriliyor.
Japonya İstatistik Yıllığı 2023’e gore diyar, toplam 377.973,74 kilometrekare alana yayılan 6.852 adaya haiz. Honshu adası gezegenimizin en büyük yedinci ve en kalabalık ikinci adası.
Sadece ada sayısına dair veriler 1987 senesinde Japonya Kıyı Güvenliği tarafınca elle meydana getirilen bir çalışmaya dayanıyor. Bu emek verme, çevresi 100 metre ya da üstünde olan adaları listelemiş, sadece görünüşe gore kimi zaman ada gruplarını tek bir ada olarak bir araya getirmiş durumda.
GSI’nin elektronik arazi haritası ve hava fotoğraflarının kullanıldığı yeni sayımında 100.000’den çok adanın tespit edilmiş olduğu ifade edildi. Sadece yalnızca 100 metre standardına ulaşanlar sayıma iç ediliyor. bundan farklı olarak BM’nin ada tanımı da dikkate alınıyor: “çevreyi suyla çevrili, gelgit esnasında suyun üzerinde kalan, naturel olarak oluşmuş siyah parçası.“