İtfaiyelerin kullandığı ıslak su… – CHIP Online

İtfaiyelerin kullandığı ıslak su… – CHIP Online

Eğer bir yangına şahit olduysanız ya da bir filmimizde yangın sahnesi izlediyseniz, itfaiye ekiplerinin alevleri söndürmek için kullandıkları suyun bayağı su ile karşılaştırıldığında rastgele bir halde değişik veya hususi olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz.

Hakkaten de itfaiye ekipleri, yangınları söndürmek için düzgüsel sudan değişik malzemeler kullanıyor. MS 6’daki ilk itfaiye teşkilatından bu yana, itfaiye teşkilatları yüzlerce hatta binlerce senedir tekniklerini mükemmelleştirmeye çalışmakta. Nöbetçiler olarak herkesçe malum olan orijinal Roma itfaiyesinin yangınla başa çıkmak için süngerler, sifonlar ve süpürgeler kullanarak bir hat üstünde kovalarla su taşımış olduğu düşünülürse, gelişmenin son derece etkisinde bırakan bulunduğunu söylememiz mümkündür. Normal olarak organize yangınla savaşım dünyasında mükemmel bir ilk adım olsa da, banyo zamanıymış benzer biçimde birkaç kova ve bir süngerle çağdaş bir yangına müdahale etmenin büyük bir tesiri olmayacaktır.

REKLAM ALANI

1900’lerin başından bu yana, itfaiyeciler yangınları söndürmek için öncelikli olarak köpük kullanıyorlar ve bu köpük, ilk kullanılmasından bu yana geçen yüzyılda pek oldukca kendine gelme geçirdi. Suya köpük konsantresi eklendikten sonra, sıvı yüzeylerin (mesele bir yakıtın) üstünden akabilen ve alanı soğutan ve ateşi oksijensiz bırakan bir köpük oluşturulur. bundan farklı olarak, çeşitli köpükler bir yakıt yüzeyinin üstünde bir buğu sızdırmaz film oluşturabilir.

1960’ların ortalarında ise, itfaiye ekipleri suyu “ıslatmak” için ıslatıcı maddeler kullanmaya başladı. Underwriters Laboratories Inc. (UL) Dizinine bakılırsa kimyasal maddeler, “mütevazi suya münasip miktarlarda eklendiğinde, mütevazi suyun yüzey gerilimini mühim seviyede azaltan ve nüfuz etme ve yayılma kabiliyetini artıran sıvı konsantrelerdir.” Düzgüsel suya bakılırsa daha iyi hedefe sızma kabiliyetleri göz önüne alındığında, beliren bu netice kimi zaman “yaş su” olarak adlandırılıyor.

İtfaiyeciler, yangınla mücadelede köpük ve ıslatıcı ajanların yanında ayrıca yakıt kaynaklarıyla karışan ve onu ufak damlacıklara bölen, suyla çevrili ve söndüren emülgatörler de kullanabiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ