“İnsanlığın çoğunu öldürdüğüm için özür dilerim” müzesi

“İnsanlığın çoğunu öldürdüğüm için özür dilerim” müzesi

San Francisco’da ziyaretçilerini ağırlayan bir sergi, insanlığın çoğunu yok eden bir suni zekayı (AI) en gerekli alan kıyamet sonrası gezegeni işaret ediyor.

Çalışmalarını “Hizasızlık Müzesi” olarak isimlendiren ya da nitelendiren ekip, serginin ziyaretçilerin suni umumi zeka (AGI – bir suni zekanın insan benzer biçimde düşünme ve görevleri yerine getirme kabiliyeti) hakkında bilgisini ve farkındalığını artıracağını umuyor.

REKLAM ALANI

Ekip, web sitelerinde “gayemiz, hızla gelişen teknolojinin kendisi üstüne zihinde ölçmek ve değerlendirmek ve Suni Zeka ve onun neticeleri hakkında eleştirel zihinde ölçmek ve değerlendirmek için bir alan yaratmaktır” diye yazıyor ve devam ediyor: “AI gelişmeye devam ederken ve AGI’nin gelişiyle beraber pozitif bir ati tedarik etmek için alabileceğimiz tehlike azaltma önlemlerini formüle yapmak eylemek ve yürürlüğe koymak için esin vermeyi ve destek oluşturmayı umut ediyoruz.

Sergi, ziyaretçilerini makinelerin “insanlığın çoğunu öldürdüğüm için özür dilerim” yazan dostça bir karşılama ile karşılıyor. Sergi içinde, suni zeka tarafınca kategorize edilen Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı’ndan, kendi hikayelerini anlatmaya çalışırken Aldous Huxley’in Yürekli Yeni Dünya’sının “domuzcuk” versiyonu üstüne odaklanan lisan modeliyle desteklenen spam (bir hazır yiyecek türü) kutularından meydana gelen pek oldukca değişik kurulumu içeriyor.

bundan farklı olarak, sergide, Werner Herzog ile felsefeci Slavoj Žižek içinde geçen ve suni zeka tarafınca üretilmiş son derece inandırıcı bir düzmece konuşma da bulunmakta. Ne yazık ki, organik lisan işlemedeki yenilikler etkisi altına alan olsa da, gerçek umumi suni zekadan oldukca “süslü otomatik tamamlama” benzer biçimde çalışmakta benzer biçimde gözüküyor.


Çeşitli tahminler suni umumi zekanın yedi sene kadar yakında bulunduğunu önerse de, suni zeka araştırmacıları içinde meydana getirilen bir anket, umumi beklentinin 2050 civarında bulunduğunu gösteriyor.

AGI’nin, hakkaten kıyamet sergisinin gösterdiği kadar fena olması mevzusunda da AI araştırmacılarının çeşitli endişeleri var. 2019 – 2022 yılları aralığında minimum iki hesaplamalı dilbilim yayınının ortak yazarı olan araştırmacıları inceleyen bir ekip, alandaki araştırmacıların suni zekanın gezi yönü mevzusundaki düşüncelerinin bir bütün olarak pozitif olmadığını tespit etti.

Araştırmacılar, anketleri hakkında “cevap verenlerin yüzde 73’ü, AI’dan işgücü otomasyonunun bu yüzyılda, en azından Endüstri Devrimi ölçeğinde, makul bir halde devrim niteliğindeki toplumsal değişime yol açabileceği mevzusunda aynı fikir” dedi. bundan farklı olarak, suni zeka araştırmacılarının şaşırtıcı derecede yüksek bir yüzde 36’sı, suni zekanın bu yüzyılda “topyekun nükleer harp düzeyinde” feci sonuçlara yol açabileceği mevzusunda aynı fikir gözüküyor.

Bir ihtimal daha da önemlisi, gerçekte bu şekilde bir senaryo gerçekleşirse AI’nin bir özür müzesi kuracağı da şüpheli.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ