Ay Tozu için çözüm bulundu

· Yazar: Hüseyin caliskan

Ay Tozu için çözüm bulundu

Astronotların Ay’a dönmesini zorlaştıran pek oldukca değişik kaygı bulunmakta. Üstelik astronotları Ay’a ulaştırdıktan sonrasında da güçlükler bitmiyor ve en büyük zorluklardan birisi, son derece ufak bir kaynağa haiz: Ay tozu. Bu toz, cam elyafı kıvamına haiz, feza giysilerine ve araçlara yapışır ve onu solumak istemezsiniz. Apollo astronotları, bu tozu fırçalar kullanarak temizlemeye çalışırken pek başarı göstermiş olamamışlardı. Yeni bir yazı ise sıvı nitrojenin bu gaye için kullanılabileceğini öneriyor.

Bir ekip, sıvı nitrojenle dolu bir kriyojenik püskürtücüyü vakumda kontrol ederek, ay tozu benzeri bir maddeyle kaplı feza giysisi benzeri bir malzemenin üstüne püskürttü. Ekip, sistemin, eskiden kullanılan fırçalar ve vakumlama benzer biçimde yöntemlere benzemekte biçimde giysilere ziyan vermeden, vakum koşulları altında tozun yüzde 98,4’ünden fazlasını giderebildiğini buldu.

Washington Eyalet Üniversitesi’nden yazının kafa yazarı Ian Wells yapmış olduğu açıklamada, “bu madde görevleri ve evlerine döndüklerinde astronotları etkileyen pek oldukca mesele ortaya çıkartıyordu” dedi.

Ay tozu, motorları ve elektroniği etkileyebiliyor, mühürleyici kısımları iç oluş suretiyle giysilere ziyan verebiliyor ve Apollo astronotlarının “Ay nezlesi” geçirmesine neden oluyordu. Astronotların akciğerlerine ziyan verdi ve uzun süreçte kömür madencilerinin yaşadıklarına benzemekte etkilere sebep olabilir.

Wells, “Ay tozu elektrostatik olarak yüklüdür, aşındırıcıdır ve her yere ulaşan başa çıkılması oldukca güç bir maddedir” diye açıklıyor ve ekliyor: “En azından her şeyi kaplayan ince bir toz tabakası meydana gelir.

Sistemin etkinliğini ölçüp tartmak ve karar vermeye çalışmak için 26 örnek toplam 233 kez kontrol edildi. Bunlardan birisi, malzemede rastgele bir hasar oluşmadan evvel 75 temizleme döngüsünden geçti. Apollo vazifesi esnasında tek bir fırçalama giysilere ziyan vermek için yeterliydi. Bu giysilerin ucuz olmadığını da tahmin edebilirsiniz.

Testler hem vakumda aynı zamanda atmosferik koşullar altında yerine getirildi. Sistem, vakumda oldukca daha iyi çalışıyordu ve ufak toz parçacıklarının hemen hemen yüzde 96’sından kurtulmayı başardı.

Bu emek verme, geçtiğimiz sene NASA’nın Çığır Açan, Yenilikçi ve Oyun Değiştiren (BIG) Düşünce Yarışmasını kazanmıştır ve ekip, aşaması daha iyi idrak etmek ve gerçek Ay koşullarına daha yakın testler oluşturmak için kaynak başvurusunda ortaya çıkarılmak istiyor.

Emek verme Acta Astronautica’da gösterildi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The maximum upload file size: 256 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here