Blok zincir, nihayet senelere damga vuran en büyük terimlerden birisi oldu. Bunda normal olarak 5 ile 10 sene öncesine nispetle kıymet bakımından tehlikeli sonuç bir artış gösteren ve bir çok kişiyi varlıklı eden (kimi zaman de batıran) kripto para birimlerinin görevi büyük.
Bu sebeple de gelişimleri yakından kovuşturmak isteyen bir çok diyar, çalışmalarını bu alana yönlendirmişti. Devletimizde de bu alana yönelik atılımlar gördük. En sonuncusu ise İstanbul Üniversitesinden geldi. Teferruatlara gelin beraber görelim.
Karşınızda İstanbul BTC:
Tam adı ‘İstanbul Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Blok zincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’ olan bu girişim, blok zincir çalışmalarında bir merkez vazifesi görecek.
Kelam konusu merkezde hem toplumsal etkinlikler yapılacak hem projeler gerçekleştirilecek aynı zamanda gençlere blok zincir mevzusunda eğitimler verilecek.
Yalnız ekonomi fakültesi öğrencileri için değil:
Bu merkezle beraber ekonomi fakültesi öğrencileri, öğrendikleri bilgilerin yanında blok zincir mevzusunda da eğitim alacaklar. Amma ve lakin İstanbul Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yorğun’un ifade ettiklerine bakılırsa merkezin gayesi, bir tek ekonomi öğrencilerini değil, bütün gençleri bu alanda eğitmek.
Yorğun’un sözleri şu biçimde: “Bu ülkenin mühim meselelerinden birisi, gelişimleri arkadan takip ediyor olmasıdır. Attığımız bu adımla, 21. yüzyılın en mühim teknolojilerinden olan Blockchain’e dair bir merkezi devlet üniversitelerinin birinde, ülkenin ilk üniversitesinde ve bir ekonomi fakültesinde hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyorum.”
Kelam konusu merkezde üç tane PC laboratuvarı bulunmakta:
Bunların birisi geliştirici laboratuvarı olarak karşımıza çıkıyor. Öteki ikisinde ise ekip emekleri için 60 tane Windows bilgisayarı bulunmakta. İlave olarak dördüncü alanda ise toplumsal inovasyon alanı var. Burada ise toplumsal projeler, seminerler ve birbirinden değişik etkinlikler düzenlenecek.
Merkezde toplamda 76 PC bulunmakta. Blok zincir dendiğinde derhal arkasından gelen ‘topluluk’ da merkezin müdürü olarak vazife meydana getiren Doç. Dr. buyruğa Akadal’ın söylediğine bakılırsa çoktan oluşturulmuş.
Aslen evvelinden kurulacaktı:
Araya pandemi benzer biçimde engellerin girmesiyle merkezin ertelendiği bilgisini veren iş geliştirme koordinatörü Dr. Enes Özkan, kısa sürede eğitimlerin verileceğini ve hemen sonra merkezin umumi katılıma açılacağını da belirtti.
İLGİLİ HABER