İftara ne yapsam? Akdeniz ve Ege esintisini iftar sofrasına taşıyan menü (18. gün)

18. Gün iftar menüsü
İftara ne yapacağınızı zihinde ölçmek ve ölçüp tartmak ve karar vermeye çalışmak yerine, keyifli ve ergonomik bir 18. gün iftar menüsü ile sofralarınızı süslemeye ne dersiniz? gün itibariyle sizin için hazırlamış olduğumuz tavsiyeler içinde sıcacık İzmir köfte, leziz Girit zeytin salatası ve nefis ıspanaklı fırında makarna var. Basitçe hazırlayacağınız birbirinden leziz tariflerle iftar sofranızı renklendirebilirsiniz. Hem doyurucu hem leziz olan bu menüyle sevdiklerinizi bahtiyar edebilir, keyif dolu bir akşam geçirebilirsiniz. Şimdi hemen mutfağa adım atın ve bu enfes tarifleri deneyerek iftar sofranıza şıklık katın!
KUSKUSLU PAZI ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
- 4 yiyecek kaşığı zeytinyağı
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 6 su bardağı tavuk suyu
- 2 kakule içi
- 1 defne yaprağı
- 1 çay bardağı kuskus
- Yarım demet pazı
- Tuz
- Karabiber
Terbiyesi için:
Üstü için:
KUSKUSLU PAZI ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Zeytinyağını tencerede ısıtarak başlayın, peşinden doğradığınız soğan ve ince kıydığınız sarımsağı ekleyip kavurun.
- Tavuk suyu, kakule, defne yaprağı ve kuskusu tencereye ilave edin ve kuskuslar yumuşayana kadar pişirin.
- Yumuşadıklarında pazı yapraklarını ekleyin ve baharatlarla tatlandırarak pazıların da yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
- Çorbanın içinden defne yaprağını çıkarın ve değişik bir kapta limon suyuyla çırptığınız yumurtayı terbiyenin içine ek ederek ısıtın.
- Bu karışımı çorbaya döküp iyice iyice iyice karıştırın. nihayet olarak ocaktan alın ve üzerini kırmızı kuru biberle süsleyerek sıcak servis yapın.
İZMİR KÖFTE TARİFİ
Malzemeler:
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 2 veya 3 sivri biber
- 1 küçük boy rendeden geçirilmiş soğan
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Kimyon
- Karabiber
- 1 yiyecek kaşığı galeta unu
- 1 yumurta
- 3 dilim bayat ekmek içi
- 3 patates
- Kızartmak için ayçiçeği yağı
Sosu için
- 3 domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yiyecek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Kırmızı toz biber
İZMİR KÖFTE NASIL YAPILIR?
Köfte yapımı için, her şeyden evvel kıymayı büyük bir kaba alın. Arkasından rendeden geçirilmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, oldukca ince doğranmış maydanoz, tuz ve baharatı ek ederek iyice yoğurun. Kazanmış olduğunuz köfte harcından koz büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekilde köfteler hazırlayın ve sıcak yağda hafifçe kızartarak fazlaca yağını süzmek suretiyle kâğıt havlu üzerine alın.
Patatesleri soyup elma dilimi şeklinde kesin, peşinden tuzlayarak sıcak yağda hafifçe kızartın ve benzemekte şekilde fazlaca yağını süzmek için kâğıt havlu üzerine alın. Yemeğin sosu için domatesleri elma dilimi şeklinde doğrayıp salça ile zeytinyağında karışmasını sağlayarak 10 dakika pişirin, sonrasında tuz ve toz biber ekleyip tatlandırın ve ocaktan alın.
Hazırladığınız köfteleri ve patatesleri ısıya dayanıklı bir kabın içine yerleştirin ve üstlerine hazırladığınız sostan gezdirin. Sivri biberleri temizleyip iri parçalar halinde doğrayarak yemeğin üzerine ilave edin. Evvelde ısıtılmış 200 aşama fırında 15 dakika kadar pişirin. Afiyetle yiyin!
GİRİT ZEYTİN SALATASI TARİFİ
Malzemeler:
- 500 gr yeşil zeytin
- 2 domates
- 2 diş sarımsak
- 4 taze soğan
- 5 yiyecek kaşığı limon suyu
- 10 koz içi
GİRİT ZEYTİN SALATASI NASIL YAPILIR?
Zeytinlere 2 yiyecek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve yeşil zeytinleri keskin bir bıçakla çizin. Domatesleri soyun ve küp şeklinde doğrayın, taze soğanları temizleyip ince kıyın. Sarımsakları kabuklarını soyarak hazırlayın. Zeytinyağı ile limon suyunu bir kâse içinde iyice iyice karıştırın ve cevizleri ikiye bölün. Zeytinleri, domatesleri, sarımsakları, cevizleri ve taze soğanları bir kapta bir araya getirin. Hazırladığınız karışımı servis tabağına aktarın ve üzerine zeytinyağlı karışımı gezdirerek dökün. Yeşilliklerle süsleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.
ISPANAKLI FIRIN MAKARNA TARİFİ
Malzemeler:
- 1 paket penne makarna
- 500 g ıspanak
- 2-3 yiyecek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Beşamel sos için
- 3 yiyecek kaşığı un
- 2 yiyecek kaşığı tereyağı
- 3 su bardağı süt
- 1/2 çay kaşığı muskat rendesi
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
Üstü için
- 200 g kaşar peyniri rendesi
ISPANAKLI FIRIN MAKARNA NASIL YAPILIR?
Makarnayı kaynayan tuzlu suda haşlayın ve süzgeçten geçirin. Benzemekte anda, makarnalar pişerken soğanı sıvıyağ ile bir tencerede kavurun. Sonrasında doğranmış ıspanakları ekleyip karışımı kavurmaya devam edin, tuz ve karabiberle tatlandırarak ocaktan alın.
Beşamel sos için, unun kokusu çıkana kadar tereyağı ve unu bir tencerede kavurun. Arkasından süt, muskat rendesi ve tuzu ekleyin, karışmasını sağlayarak kısık ateşte pişirin.
Büyük bir kabın içinde ıspanak ve makarnayı bir araya getirin, beşamel sosun ve kaşar peynirinin yarısını ilave edin. Yağlanmış büyük bir fırın kabına makarna karışımını aktarın ve düzgünce izlenme. üzerine kalan beşamel sosu döküp düzeltin, en üste kalan kaşar peyniri rendesini serpiştirin.
Evvelde ısıtılmış 200 aşama fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin, fırından çıkardıktan sonrasında dilimleyerek servis yapın. İlk ısıyı çıkınca afiyetle yiyin!
KREMALI PORTAKAL ÇİÇEĞİ ÇANAKLARI TARİFİ
Malzemeler:
Portakal Çanakları:
- 5-6 adet orta boy portakal
Şerbet için:
- 500 gr kan şekeri-şeker
- 1 litre su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
Krema için:
- 700 gr süt
- ½ su bardağı kan şekeri-şeker
- 3 yiyecek kaşığı un
- 1 yiyecek kaşığı nişasta
- 100 gr tereyağı
- 1 paket vanilya
KREMALI PORTAKAL ÇİÇEĞİ ÇANAKLARI NASIL YAPILIR?
- Portakal kabuklarını ince bir halde rendeleyin ve ikiye kesip kaşık yardımıyla içindekileri çıkarın. Arkasından kabukları suda 1-2 kez haşlayıp süzgeçten geçirin ve tekrardan soğuk suda beklemeye alın, toplamda iki kez haşlamış olacaksınız.
- Ocakta kan şekeri-şeker ve suyu kaynatın, peşinden içi yumuşayıp kıvam alana kadar pişirin. Pişen kabukları şerbetinden ayırın ve çanakların açık tarafı aşağı istikbal şekilde ısısının düşmesini bekleyin.
- Kremayı tereyağı dış diğeri malzemelerle karışmasını sağlayarak pişirin. Sıcak kremayı mikserde 10-15 dakika çırparak tereyağını ekleyin, eriyip karışana kadar çırpın ve nihayet olarak vanilyayı ekleyin.
- Soğuyan çanakların içine ılık kremayı doldurun, üzerini portakal çiçekleri ve yaprakları ile süsleyerek servise hazır hale getirebilirsiniz.