Çağ Yangını, ilk bölümüyle Gain’de yayınlanmaya başladı – Haberler

“27 Temmuz 2021’de yeryüzü cenneti Manavgat’ta her şey eskisi gibiydi. Şelale şırıl şırıl akıyor, yüzlerce hatta binlerce gezgin keyifle dinlence yapıyor ve Toroslar’da köylüler, hayvanlar, ağaçlar yemyeşil, cıvıl cıvıl bir yaşam yaşıyordu. 28 Temmuz 2021 öğle saatlerindeyse Seki mevkiinde bir yangın başladı. Havadan müdahale geç geldi, yetersiz kaldı; yangın taraf köylere, tepelere sıçradı. Manavgat cehenneme döndü. Tam 13 gün aralıksız yandı. 60 bin hektar orman, 200 köy yandı. Eski yeryüzü cenneti Manavgat bundan böyle yok. Fakat bir tek Manavgat değil, eski Marmaris, Selimiye, Turgut, Hisarönü, Mazı, Çökertme, Bodrum, Milas, Köyceğiz, Tunceli, Munzur, Hozat… Buralar da yok. Bunlar bir tek bizim bildiklerimiz. Oysa görmediğimiz, bilmediğimiz haberini almadığımız bir sürü yerde milyonlarca ağaç daha yandı. Sizinle 2021 orman yangınlarının izinde bir gezintiye çıkacağız. Tarihimizin en büyük orman yangını felaketini ve sebeplerini yerinde anlamaya gayret göstereceğiz. Tekrar asla yaşanmaması için…”
Gazeteci-yazar Çınar Oskay’ın bu cümleleriyle oluşturulan Devir Yangını ülkemiz’nin yaşamış olduğu en büyük orman yangını felaketini bütün yönleriyle ele alan en kapsamlı biyografi. Oskay, belgeselde yangının öncesini ve sıcak anlarını bölgede yaşayanların tanıklıklarıyla; nedenlerini, neticelerini ve bundan böyle yapılacakları her alandan uzmanlarla konuşarak masaya yatırıyor. Büyük ülkemiz yangınının boyutlarını kıvılcımdan küle inceleyerek ortaya koyuyor.
Üç bölümlük biyografi Devir Yangını’nın ilk kısmı Katliam’te Gain ekibinin çekmiş olduğu yangın görüntüleri, görevlilerin ve gönüllülerin alevlere müdahale etme ve organize olma telaşını sıcağı sıcağına belgeliyor. Manavgat, Oymapınar, Mutluluk Köyü, Aden Vadisi, İçmeler, Orhaniye, Bayır Köyü, Köyceğiz, Beyobası, Mersin, Aydıncık benzer biçimde yangın bölgelerinde felaketi en ıstırap haliyle yaşayanlar, öncesi ve sonrasıyla o yakıcı anları bütün duygularıyla aktarıyorlar.
Belgeselin ikinci ve üçüncü bölümlerinde ise kıyametin yaşandığı bölgelerin yanında ayrıca bu felaketin aslolan sorumlularının kim olduğu sorusunun ardında Munzur Vadisi’nden Ankara’ya, İzmir’den İstanbul’a bir araştırma yolculuğuna daha çıkılıyor.