Apple’ın Siri’si, yapay zeka savaşını kaybediyor: Katili ChatGPT ve Bing mi olacak?

Apple’ın Siri’si, yapay zeka savaşını kaybediyor: Katili ChatGPT ve Bing mi olacak?

Bu senenin başlarında New York Times, Apple’ın OpenAI’nin ChatGPT’si ve Microsoft’un Bing’i benzer biçimde rakiplerine karşı “suni zeka yarışını nasıl kaybettiğini” açıklayan bir havadis, bilgi, salık yayınladı ve The Information’dan gelen yeni bir havadis, bilgi, salık, firmanın bir vakitler çığır açan sanal asistanı Siri’nin durgunluğunu daha derinden inceliyor.

NYT, yazılımın en gerekli özellikler ile güncellenmesinin bile haftalar sürdüğü hantal bir veritabanı üstüne kurulmuş olmasına dikkat çekmiş ve Siri’nin teknolojik eksikliklerini göstermeye çalışmıştı. The Information’ın haberi ise, Siri’nin gelişiminin karşı karşıya olduğu devam eden personel sorunlarını hedefliyor: “Suni zeka ve makine öğrenimi gruplarında işçi üç düzineden çok eski Apple çalışanına nazaran, Apple’ın Siri’yi iyileştirme girişimleri, “kurumsal işlev bozukluğu ve hırs eksikliği” sebebiyle engellendi ve yazılım bundan böyle şirkette işçi birden çok şahıs tarafınca geniş çapta alay konusu ediliyor.

REKLAM ALANI

Siri’ye seçenek arıyorlar

The Information, Apple’ın VR başlığı üstünde işçi geliştiricilerin Siri’den bıktıklarını ve başlığı ses teknolojisiyle denetlemek için “seçenek yöntemler geliştirmeyi” düşündüklerini bildiriyor.

Siri’nin bu kadar çok karmaşa ile çevrelenmesinin iki sebebi var benzer biçimde gözüküyor. Apple, programın gelişimi için oldukça mühim olan çalışanları elinde tutmakta zorlandı ve bu kişilerin çoğunu Google’a kaptırdı.

The Information, Srinivasan Venkatachary, Steven Baker ve Anand Shukla benzer biçimde kişilerin, büyük lisan modellerini (LLM’ler) daha iyi anlaması ya da en azından benimsemeye istekli olması nedeniyle Apple’dan Google’a geçiş yaptığını bildiriyor. Apple CEO’su Tim Cook’un bu adları şirkette kalmaya ikna etmeye çalmış olduğu iddia edildi, sadece Google CEO’su Sundar Pichai’nin onları bireysel olarak görüşerek kendi şirketine çekmeyi başardığı da ifade ediliyor.

Tehlike alma mevzusundaki isteksizlik

alakalı öteki mesele, Apple’ın suni zeka ve Siri ile tehlike alma mevzusundaki isteksiz olması benzer biçimde gözüküyor. The Information, Apple’ın üst düzey yöneticilerinin, firmanın kamuoyundaki sorunsuz imajı nedeniyle, yazılımının manşetlere layık gaflar yaptığını görmekten (nihayet aylarda ChatGPT ve Bard’da gördüğümüz benzer biçimde) kaygı duyduklarını bildiriyor.

Siri’nin geleceği ile alakalı işaretlere bakıldığında ise, Apple’ın yakın gelecekte sanal asistanında devrim nitelğinde bir yenilik sunmayı beklemediği açık bir halde görülüyor.

Bunun yerine, Google ve Microsoft benzer biçimde firmalar söyleşi robotu geliştirmeye milyarlarca dolar yığarken, Apple rekabeti geride bırakan gerçek, fizyolojik ürünler sunmaya odaklanmaya sürecek benzer biçimde görünüyor. Sadece bu, Siri’nin bir bütün olarak unutulmuş olduğu anlamına da gelmiyor. iOS 17’nin, Apple’ın sanal asistanına çeşitli iyileştirmeler getirmesi umut ediliyor. Yaklaşmakta olan güncellemenin, Siri’nin monitor arayüzünü uyum gösteren cihazlarda iPhone ekranınızın altından Dinamik Ada’ya kaydıracağı ifade ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ