Eski PlayStation patronu Shuhei Yoshida, günümüz şartlarında oyun geliştirmenin ne kadar güç ve masraflı olduğu mevzusunda açıklamalarda bulunmuş oldu. Yoshida, PlayStation’ın geliştiricileri ‘yardımcı olmak’ için birden çok oyunu iptal ettiğini açıkladı.
Dünya çapından milyonlarca insanoğlunun beğeniyle oynadığı video oyunlarını oluşturmak, şirketlere yüksek oranda paralara mâl olabiliyor. PlayStation’ın eski patronu Shuhei Yoshida tarafınca meydana getirilen yeni beyanatlar da büyük oyunları yapmanın zorluğunu ve pahalığını gözler önüne seriyor.
2008’den 2019’a kadar God of War ve The Last of Akıl şeklinde birbirinden başarı göstermiş işlerde imzası var olan Sony Interactive Entertainment’ın başkanlığını üstüne alan Yoshida, pazartesi The Guardian tarafınca gösterilen bir röportajda ifade etti. Eski reis, geliştiricileri bir projede takılı kalmaktan yardımcı olmak için çeşitli oyunların gün yüzünü görmediğini belirtti.
PlayStation, geliştiricileri uğraştırmamak için başarısız olacağını düşündüğü birden çok oyunu iptal ediyor

Yoshida, 2019 senesinde pozisyonundan ayrılmış ve yerini eski Guerilla Games patronu Herman Lust’a bırakmıştı. Sadece meşhur iş insanı, başta olmasa da Sony ve firmanın stüdyolarında zenginleştirilen oyunlarda yer almaya sürdü. Bu sürecin bir parçası olarak da yeni açıklamalarında daha potansiyelli oyunlara odaklanmak için bayağı fazla oyunun iptal edildiğini aktardı.
Eski PS Başkanı yapmış olduğu açıklamalarda, “PlayStation birden çok fikri kucaklıyor sadece bunların bir çok başarısız olabilmektedir. Bir prototip geliştiriyoruz ve onu değerlendiriyoruz. Sonrasında ise daha çok vakit ve kaynak harcayıp harcamamız gerektiğine karar veriyoruz. Oldukca çok oyunu da iptal ediyoruz. çoğunlukla geliştiricileri onları bir projeye takılı kalmaktan kurtarmaya çalıştığım mevzusunda ikna etmeye çalışıyorum” şeklinde ifade ederek stüdyoları ve geliştiricileri başarı göstermiş olmayacak oyunlar üstünde çalışmaktan “kurtarmaya” çalıştığını belirtti.
İLGİLİ HABER
PlayStation Plus’a Mayıs Ayında Eklenecek Parasız Oyunlar Açıklandı: 1258 TL Tutarındaki Üç Oyun Parasız Olacak!
Oyun geliştirme maliyetleri son senelerde büyük oranda artması, şirketlerin tehlike almasını zorlaştırıyor

Diğer taraftan son senelerde büyük oyun geliştirmenin maliyetinin ve zorluğunun dikkat edilmesi gereken derecede arttığına da dikkat çekildi. örnek olarak 2010 senesinde çıkan AAA bir oyun olan God of War III, Sony’e 44 milyon dolara mal olmuştu. Sadece 2022’de çıkış meydana getiren God of War: Ragnarök, şirkete 200 milyon dolara mal olarak bu değişimi gözler önüne serdi.
Hâliyle fiyatlar bu kadar artınca şirketlerin başarı göstermiş olmama potansiyeline haiz çeşitli projeleri yapması oldukça daha riskli hâle geliyor. Oyunların iptal edilmeleri, sürece katınlanları üzse de umumi olarak stüdyoları, yayıncıları ve geliştiricileri oldukça çok harcamadan, uğraştan ve gelecekte istikbal eleştirilerden kurtarabiliyor.
İLGİLİ HABER
Yıldız Wars Fanatikleri Toplansın! Bir çok Filminden Daha Kaliteli Oyun Jedi: Survivor’ı Daha Çıkmadan Oynadık!
tüm bunlara rağmen Yoshida, sektördeki geliştiricilerin yaratıcı projeleri için tehlike almaya devam etmesini istediğini, Fortnite şeklinde “live-service” oyunların başat olmasını istemediğine vurgu yapıyor: “Ümit ederim yaratıcı fikirleri ve yeni şeyler üstünde işçi insanları desteklemeye ve kovalamaya devam ederler. Her sene, ‘En İyi 10 Oyun’ listelerine giren yapımların birbirinin aynısını olmasını istemezsiniz. Bu bence birazcık can bunaltan olur.”
Kaynak :
